Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

ΤΟ ΞΕΝΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - Το σπουδαίο βιβλίο/μελέτη του Ν. Μπελογιάννη

"..Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη..." 
Νίκος Μπελογιάννης

Ένα χαμένο για χρόνια χειρόγραφο του Ν. Μπελογιάννη. Θαμένο αρχικά σε έναν κήπο στην στην οδό Χαλκοκονδύλη. Εμφανίζεται ξαφνικά το 1998 για τα 80 χρόνια του ΚΚΕ. Ως σύνολο όλα αυτά τα χρόνια διασώζεται στην Πάτρα (όπου ο Μπελογιάννης έμεινε ένα διάστηματο 1946 και το είχε εμπιστευτεί στην οικογένεια που του νοίκιαζε το δωμάτιο). Κάποια στιγμή πριν λίγα χρόνια παραδίδεται σε ένα μπουγατσάδικο στην Θεσσαλονίκη στον γιό του Μπελογιάννη από απόγονο της Πατρινής οικογένειας και κάπως έτσι επανεκδίδεται από τις εκδόσεις ΑΓΡΑ το 2010. 

Σε ένα κείμενο γεμάτο πάθος και οργή (??) ο Μπελογιάννης βουτά στην ιστορία της ρημάδας ετούτης χώρας και ερευνά την οικονομική της πορεία από το 1821 εως τις μέρες του. 

Χρεωκοπίες, λαμόγια, ξένες δυνάμεις, ντόπιοι "εθνοπατέρες" και λοιπά στοιχειά του τόπου παρελαύνουν στις σελίδες της μελέτης του Μπελογιάννη σε ένα χείμαρο λέξεων και προτάσεων πυ διβάζεται με την μια.

Αν και προτιμούμε το διάβασμα (κάτι που έγινε και σε αυτή την περίπτωση) στην φυσική μορφή και την μυρωδιά και την αίσθηση του χαρτιού, δεν γίνεται να μην μοιρατούμε μαζί σας το δυνατό αυτό βιβλίο όπως το βρήκαμε στο δίκτυο. Πάρτε μια γεύση και στην περίπτωση που μαγνητίσει και εσάς προμηθευτείτε το και διαβάστε το κρατώντας το στα χέρια σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: