Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Σαλβαδόρ Αλιέντε : 43 χρόνια από τον θάνατό του. Δείτε το "Im feuer bestanden" των Heynowski, Scheumann (1978).

"...Εκεί έπεσε το αίμα σου. Στη μέση της πατρίδας χύθηκε, απέναντι από το παλάτι, χύμα στο δρόμο, για να το βλέπει όλος ο κόσμος και να μη μπορεί να το σβήσει κανείς. Και έμειναν οι κόκκινοι λεκέδες σαν αδυσώπητοι πλανήτες..." 
 Πάμπλο Νερούδα 


Σαν σήμερα το 1973 ολοκληρώνεται το πραξικόπημα του Πινοσέτ στην Χιλή με την εισβολή στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Αλιέντε βρισκόταν στο μέγαρο αρνούμενος να φυγαδευθεί και να σώθεί. Η ιστορία λέει ότι ο Αλιέντε αυτοκτόνησε με το όπλο που του είχε χαρίσει ο Κάστρο ώστε να μην πέσει στα χέρια του Πινοσέτ και των υποστηρικτών του. 

Μεγάλη κουβέντα και συζήτηση θα μπορούσε να γίνει για το πόσο μακριά κατάφερε ή θέλησε να πάει  ο Αλιέντε και γιατί σε βασικά (για τους Μαρξιστές) θέματα έκανε (κατά πολλούς) πίσω. Μια άλλη κουβέντα. Όχι σήμερα όμως , όχι από εδώ και όχι χωρίς την συμμετοχή ειδικών και σοβαρών αναλυτών. 

Όπως θα πρέπει να σταματήσει η σύγκριση του Αλιέντε με "πολιτικούς" και δημόσια πρόσωπα του παρόντος και του ημισφαρίου μας.Όσο και να το σπρώχνουν μερικοί δεν κολλάει και δεν φτουράει.

Όπως δεν έχει νόημα η χρήση της ονομασίας του κόμματος του Αλιέντε (Λαϊκή Ενότητα) από όψιμους επαναστάτες που δεν δέχονται όμως και την πλήρη άρνηση των ευεργετημάτων του πολιτικού συστήματος..

Επιστροφή όμως στην Χιλή του Σεπτέμβρη του 1973 και στο Προεδρικό Μέγαρο. Όταν ο Πινοσέτ και υποστηρικτές του πλησίαζαν στο Προεδρικό Μέγερα, ο Αλιέντε απευθήνθηκε από το ραδιόφωνο στον λαό της Χιλής λέγοντάς τους: 

"..«Δεν θα παραιτηθώ! Eίναι μια ιστορική στιγμή και θα πληρώσω με τη ζωή μου την αφοσίωση του λαού μου. Eίμαι βέβαιος, πως οι σπόροι φυτεύτηκαν στις αξίες. Όμως ούτε το έγκλημα ούτε η βία μπορούν να διακόψουν την κοινωνική εξέλιξη.  H Iστορία είναι δική μας, η Iστορία γράφεται από τους λαούς. Συνειδήσεις εκατομμυρίων Xιλιανών, θα καρπίσουν..."

Ο Αλιέντε έμεινε εκεί. Δεν έφυγε. Δεν άφησε το όπλο από τα χέρια του και δεν έκανε στροφές και τούμπες ώστε να σώσει εαυτόν φυσικά και πολιτικά.

Δείτε το "Im feuer bestanden" των Heynowski, Scheumann (1978). Καλή σας και μας προβολή.


ΧΙΛΗ Σαλβαδόρ Αλιέντε. Ντοκιμαντέρ (1 από 2) από potion-magique1

Δεν υπάρχουν σχόλια: