Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Μουσικά ντοκιμαντερ: To The Blank Generation (1976) και η γέννηση της punk στην Αμερική

Στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης και στην οδό Bowery το 1973 στην θέση μιας τυπικής συνοικιακής pub ανοίγει το CBGB (από τα αρχικά των λέξεων Country, BlueGrass, Blues). Ένα club που έχει συνδέσει το όνομά του με την ιστορία της ροκ μουσκής μιας και θεωρείται ο τόπος γέννησης του αμερικάνικου punk κινήματος.

To  1976 οι Ivan Kral (Τσέχος κιθαρίστας της Πάτι Σμιθ) και Amos Poe σκηνoθετούν και γυρίζουν σε ασπρόμαυροο 16mm φιλμ τη γέννηση της punk σκηνής του CBGB και των μεγάλων αστέρων της όπως ο Iggy Pop οι Blondie και η Patti Smith μέσα από τις ζωντανές τους εμφανίσεις στο club θρύλος.

Η 55 περίπου λεπτών D-I-Y ταινία αρχικά προοριζόταν για ιδιωτική χρήση και ο Ivan Kral χρησιμοποίησε την κάμερα μόνο για την καταγραφή εικόνων και όχι ήχων. Στην συνέχεια μαζί με τον Amos Poe επιμελήθηκαν και έντυσαν μουσικά την εικόνα με ηχογραφήσεις διαφόρων συγκροτημάτων, δημιουργώντας έτσι μια ταινία βρισκόμενη και κρεμάμενη κάπου ανάμεσα στο (αποκαλούμενο) rockumentary και στα μουσικά βίντεοκλιπ.

Ο τίτλος (The Blank Generation) είναι δανισμένος από το ομώνυμο EP (και τραγούδι) των  Richard Hell and the Voidoids που κυκλοφόρησε επίσης το 1976 ενώ στην ταινία μεταξύ άλλων εμφανίζονται : Joey Ramone, Debbie Harry, Richard Hell, Patti Smith, Johnny Thunders, David Byrne, Tom Verlaine, David Johansen, Wayne County, Tommy Ramone, Lenny Kaye, Dee Dee Ramone, Chris Stein, Fred Smith, Johnny Ramone, Ivan Kral, Robert Gordon, Richard Lloyd, Tina Weymouth, Walter Lure, Jeff Salen, Annie Golden, Jayne County, Chris Frantz, Jimmy Destri, Lizzy Mercier Descloux, Gary Valentine, Clem Burke, Arthur Kane, Syl Sylvain, Jerry Nolan, Jay Dee Daugherty, Richard Sohl, Billy Ficca, Hilly Kristal κ.α

Απολαύστε το ολόκληρο και καλή σας προβολή.

3 σχόλια:

Unknown είπε...

Πολύ καλό ντοκουμέντο,αλλά αν υπήρχε και συγχρονισμένος ήχος θα ήταν ακόμη καλύτερα !

Giousurum είπε...

@NIKOS TRIPSANIS
καλησπέρα. το film τραβήχτηκε/γυρίστηκε χωρίς καταγραφή ήχου. μετά επένδυσαν μουσικά το όλο εγχείρημα από demo ηχογραφήσεις των συγκροτημάτων.

akrat είπε...

!!!!!!!!!!!!!!!!