Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Το Σινε Γιουσουρούμ παρουσιάζει: Μαρτυριάρα καρδιά (1953). Animation βασισμένο σε ιστορία του Πόε

H ιστορία "Μαρτυριάρα καρδιά" του Πόε δημοσιέυτηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό "The Pioneer" του Τζέημς Ράσελ Λόουελ ενώ η αμοιβή του Πόε ήταν 10$. Στην εισαγωγή της ιστορίας υπήρχαν τέσσερις στίχοι του Longfellow, τους οποίους ο Πόε δεν συμπεριέλαβε διότι θεώρησε το ποίημα κλεμμένο.  

 Η  "Μαρτυριάρα καρδιά" αποτελεί ένα σχόλιο του Πόε πάνω στην δεισιδαιμονία σύμφωνα με την οποία  όσοι είναι αλλήθωροι ή έχουν γυάλινο μάτι είναι φορείς του κακού. Η "Μαρτυριάρα καρδιά" εκτός των άλλων είναι σπουδή στην παράνοια και στο περί ενοχής αίσθημα και είναι μια από τις πιο γνωστές ιστορίες του Πόε. 

Έχει ματαφερθεί αρκετές φορές στην μεγάλη οθόνη (1928, 1953, 1960, 2006 κ.α)  και έχει διαβαστεί για τι αμέρικάνικο και το βρετανικό ραδιόφωνο πάρα πολές φορές και από διάσημους ηθοποιούς.

Σήμερα εδώ στο giousurum δείτε το μικρού μήκους animation του 1953 σε σκηνοθεσία του Ted Parmelee και σενάριο των Bill Scott και Fred Grable και με την αφήγηση του James Mason .  Η ταινία ήταν υποψήφια για το Οσκαρ animation εκείνγγης της χρονιάς αλλά έχασε από το Toot, Whistle, Plunk and Boom της Disney. Παράλληλα όμως κατέχει ένα παράξενο ρεκόρ. Είναι η πρώτη ταινιά animation ου χαρακτηρίστηκε ακατάλληλο για ανηλίκους (X-rated) στη Μεγάλη Βρετανία.Τα σχέδια είναι του Paul Julian, το animation του Pat Matthews και η μουσική του Βoris Kremenliev.

Δεν υπάρχουν σχόλια: