Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

(Λογικές??) Σκέψεις επί των οικονομικών (ενός άσχετου) ή άλλιώς Let the games beggin

Η ΕΚΤ λέει ότι  σταματά να δέχεται ως εγγύηση τα ελληνικά ομόλογα από τις 11 Φεβρυαρίου. Και ότι εαν χρειαστεί ρευστότητα το τραπεζικό σύστημα στην χώρα θα πρεπει να καταφύγει στον ELA. Δηλαδή η ΕΚΤ κρατά ανοικτή τη γραμμή χρηματοδότησης των τραπεζών μέσω του ELA που σημαίνει μέσω της Τράπεζας την Ελλάδος. Απλά οι Ελληνικές τράπεζεες για ένα διάστημα και εαν ζητήσουν χρήματα από τον ΕLA θα δανειστούν με μεγαλύτερα/υψηλότερα επιτόκια.

Για να δούμε κάποιες αναμενόμενες εξελίξεις:
- Αύριο το ΧΑ θα πάει λογικά κάτω. (Εμεις πάντως μετοχές δεν έχουμε)
- Τα παπαγαλάκια ΜΜΕ θα μιλήσουν για μεγάλη καταστροφή και επιστροφή στη δραχμή κλπ
- Τα ίδια ΜΜΕ  θα παπαγαλίζουν ότι τώρα το χρήμα (δάνεια κλπ) στην Ελλάδα θα είναι πιο ακριβό. Λες και μέχτι τώρα τα δάνεια έτρεχαν ποτάμι από τις τράπεζες προς τους πολίτες και θα έχουμε πρόβλημα που θα δανειζόμαστε ακριβά.
- Ο Στουρνάρας αναμένεται να παιξει και αυτός λίγο μπάλα
- Κάποιοι θα προτρέψουν εντέχνως τους καταθέτες να πάνε να βγάλουν τα χρηματά τους διότι έσχεται η καταστροφή κλπ. Αλλά πρόβλημα ρευστότητα μάλλον θα δημιουργηθέι εαν όλοι μας κάνουμε αυτό το πράγμα
- Μην ξεχνάμε ότι την τεράστια (για την εποχή ου ζούμε) άνοδο-ραλλυ του ΧΑ τις προηγουμενες ημέρες. Εκεί ο τραπεζικός τομές πήγε τραίνο που σημαίνει ότι οι τραπεζίτες έβγαλαν πάλι τα αντερά τους.. Αρα πως θα προκύψει πρόβλημα ρευστότητας??
- Το ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΕΛΙΑ-ΠΟΤΑΜΙ θα μιλήσουν για λάθη χειρισμών της κυβέρνησης κλπ κλπ που θα μας οδηγήσουν εκτος Ευρώ και πίσω στην δραχμή.
- Η Κυβέρνηση και οι κύκοι της θα πούνε ότι αυτά ήταν αναμενόμενα και δεν υποχωρούμε από τις θέσεις μας διότι ειναι λογικές κλπ
- Οι Αμερικανοί (και το ΔΝΤ) ίσως κάνουν μια φιλική παρέμβαση  
- ο Άδωνις αναμένεται να κάνει ηχυρή και σοβαρή παρέμβαση και σχολιασμό (καλό ε??)
κλπ κλπ κλπ κλπ.

Όλα αυτά στα δικά μας αυτιά και μάτια σημείνουν ότι το παιχνίδι των διαπραγματεύσεων έχει αρχίζει. Πριν από μια διαπραγμάτευση έχουμε λίγο παιχνίδια μυαλού (mind games που λένε και οι Ευρωπαϊοι), λίγο παιχνίδια εντυπώσεων και φυσικά το κάθε μέρος θα αρχίσει την κουβέντα από ακραίες θέσεις και απαιτήσεις ώστε να υποχωρήσει (από αυτά που πραγματικά θέλει) όσο το δυνατόν λιγότερο.

Ίσως τώρα είναι περισσότερο επιτακτική η ανάγκη η κυβέρνηση να βάλει χέρι και πόδι στις διοικήσεις των τραπεζών τις οποίες και έχουμε πληρώσει/ξεχρεώσει ως κράτος.Και φυσικά η λίστα Λαγκάρντ θα παίξει τον δικό της ρόλο (με stickaκια και DVD).

Και για να είμαστε ξεκάθαροι. Δεν υποστηρίζουμε ότι όλα βαίνουν καλώς. Οτι στο τέλος θα τους τα πάρουμε τα σώβρακα κλπ. Θα είναι μια δύσκολη περίοδος και κατάσταση αλλά είναι μια μάχη  που θα πρέπει να δωθεί ακόμη και εαν χαθεί. Μόνο οι δειλοί και οι εφιάλτες δεν δίνουν μάχες. 

ΑΑΑ...Σας παρακαλούμε αύριο και για μερικές ίσως μέρες ακόμη μακριά από τον Μπάμπη και τον Μπογδάνο (και τους λοιπούς) του ΣΚΑΙ,, τουες ΣΤΑΗ-ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΔΕΣ του ΜΕGA κλπ.

Υ.Γ Για τις (κατά την γνώμη μας) αλλαγές των απόψεων και θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ επί του χρέους θα τα πούμε άλλη φορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: