Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Τα Χρονικά της Ελληνικής Ποπ και Ροκ: Pete and Royce

Το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 70 είναι μια αρκετά περίεργη περίοδος για την μουσική στην χώρα μας. Μεταπολίτευση και πολιτικό τραγούδι από την μια, εγχώριο και ξενόφερτο ροκ από την άλλη, δημιουργούν ένα σκηνικό πολλών αντιθέσεων αλλά και συγκρούσεων.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον στα τέλη της δεκαετίας (1978) δημιουργούνται στην Αθήνα οι Pete and Royce. Ένα σχήμα που έπαιζε psych/progressive με έντονες επιρροές από Genesis, Pink Floyd αλλά και Cressida. Αναμφισβήτητα η καρδιά των Pete and Royce ήταν ο Παναγιώτης "Pete" Τσίρος (κιθάρα) και ο Βασίλης Γκίνος (πλήκτα). Τα υπόλοιπα μέλη τους ήταν: Φώντας Χατζής (ντραμς), Ηλίας Πορφύρης (μπάσο) και Λαυρέντης Τσινάρογλου (κιθάρα, φωνητικά).

H πρώτη του επίσιμη κυκλοφορία ήταν το άλμπουμ με τίτλο "Suffering Of Tomorrow" που κυκλοφόρησε το 1980 από την Οκτώηχος του Νίκου Γεωργούση (OHS 167) και είναι ένας από τους πρώτους ελληνικούς δίσκους που κυκλοφόρησαν σε ανεξέρτητη παραγωγή (Χρήστος Τσανάκας). Τα έξι από τα επτά κομμάτα του "Suffering Of Tomorrow" είναι δημιουργίες του Τσίρου ενώ το ομώνυμο είναι του Γκίνου.

Το δέυτερο άλμπουμ τους με τίτλο "Days Of Destruction" κυκλοφόρησε το 1981 από την Ocean (OR 1000) και συμμετείχαν εκτός των Pete and Royce τα μέλη των Apacalypsis Β. Δερτιλής και Γιάννης Παλαμίδας, ο Λ. Αχλαδιώτης (ντραμς στο Long Time Agoa) και η Debborah Burdon (backing vocals στο Υου make me feel). Οι ηχογραφησεις των κομματιών έγιναν στο Tiffany's Studio (Ιούλιος -Αύγουστος 1980, Φεβρουάριος-Μάρτιος 1981).

Και τα δυο άλμπουμ έχουν φυσικά τις παιδικές ασθένειες όλων των αντίστοιχων της εποχής (μη κατάλληλη παραγωγή κλπ). Ακούγοντας όμως κανείς τα δυο άλμπουμ των Pete and Royce δεν μπορεί να μην σταθεί σε κομμάτια όπως το Τime, to Flickering Light και το Flowers, το Υears Before αλλά και το Days Of Destruction. 


Hints and Tips
Διαλύθηκαν το 1982  ενώ το 1984 κυκλοφόρησαν ώς Royce το electro/funk Royce από την Metronomos (Metronome ‎– 825246-1).
O Βασίλης Γκίνος έχει περάσει από τις Μουσικές Ταξιαρχίες του Τζίμη Πανούση και τώρα διατηρεί στούντιο ηχογραφήσεων.
Ο Τσίρος μεταξύ των άλλων έχει γράψει και το Heavy Hanos που ακούγεται στον δίσκο του  Γιάννη Γιοκαρίνη ‎Γειάσου Και Σένα ( Lyra ‎– 3482).
Το 2012 επανα-κυκλοφόρησαν και τα  δυο άλμπουμ των Pete and Royce από την Ελβετική Musicbazz.
Το Suffering Of Tomorrow είχε κυκλοφόρήσει σε 500 μόνο κόπιες.




ΚΑΙ ΤΟ ΣΠΑΝΙΟ FEVER AΠΟ ΤΟ ΆΛΜΠΟΥΜ ΤΟΥ 1984 ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΑΝ ΩΣ ROYCE

1 σχόλιο:

Electric Looser είπε...

Ωραιο post. Keep the good music alive