Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

H JPMorgan ο Αντώνης και το πλεόνασμα Δημοκρατίας

Επειδή τα γνωστά ΜΜΕ έχουν βαλθεί να παρουσιάσουν ως μεγάλη επιτυχία και ευκαιρία για την χώρα τόσο την συμμετοχή του Σαμαρά σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με κορυφαία στελέχη της JP Morgan, μεταξύ των οποίων και ο διευθύνων σύμβουλός της, Jamie Dimon, όσο και την έκθεση της JP Morgan με τίτλο "Welcome back Greece" (23 Σεπτεμβρίου) θα θέλαμε απλώς να υπενθυμίσουμε μια άλλη έκθεση της JPMorgan δημοσιευμένη στα τέλη Μαΐου του 2013. 

Η έκθεση αυτή λοιπόν αναφέρει ότι:

"....«Τα Συντάγματα των χωρών αυτών αποκρυσταλλώνουν την υπεροχή των σοσιαλιστικών και κεντροαριστερών κομμάτων, μετά την ήττα του φασισμού. Για να έχει μέλλον η μακροπρόθεσμη επιβίωση της Οικονομική και Νομισματικής Ένωση, τα «πολιτικά χαρακτηριστικά» των χωρών αυτών πρέπει να αμβλυνθούν. Όταν οι Γερμανοί πολιτικοί μιλάν για διαρκή διαδικασία προσαρμογής, προφανώς έχουν στο νού τους συνδυασμό οικονoμικών και πολιτικών αλλαγών..."

Σε άλλο επίσης ενδιαφέρον σημείο:

"..."Τα πολιτικά συστήματα της ευρωπαϊκής περιφέρειας έχουν τα εξής χαρακτηριστικά: Αδύναμη εκτελεστική εξουσία, ισχυρές περιφερειακές δομές, συνταγματική προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, συστήματα συναινετικών διαδικασιών που ευνοούν τις πελατειακές σχέσεις, δικαίωμα πολιτικής διαμαρτυρίας κατά 'προωθούμενων' αλλαγών στο status quo.  

Τα 'μειονεκτήματα' αυτής της πολιτικής κληρονομιάς ανέδειξε η οικονομική κρίση. Οι κυβερνήσεις των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου υπήρξαν μόνο μερικώς επιτυχείς στην επιβολή ατζέντας οικονομικών και δημοσιονομικών 'αλλαγών', αφού ήρθαν αντιμέτωπες με 'εμπόδια', όπως οι εμπεδωμένοι θεσμοί στην Πορτογαλία, οι ισχυρές περιφέρειες στην Ισπανία και η άνοδος των 'λαϊκιστικών' κομμάτων στην Ελλάδα..."

Με άλλα λόγια ή αν θέλετε αυτό που καταλαβαίνουμε εμείς είναι το πρόβλημα στο οποίο ωφείλεται το γεγονός ότι η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί στις χώρες του Νότου είναι το Πλεόνασμα Δημοκρατίας, και ότι θα πρέπει να γίνει κάτι ώστε να ξεπεραστούν αυτού του είδους τα θέματα/προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: