Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Abbey Road: η παράξενη ιστορια πίσω από ένα διάσημο εξώφυλλο (τελικά Paul Is Dead??)...ι

Το Abbey Road, το έβδομο (επίσημο) άλμπουμ των Beatles, κυκλοφόρησε 26 Σεπτεμβρίου του 1969 και είναι το τελευταίο άλμπουμ που ηχογράφησαν μαζί τα σκαθάρια. Θεωρείται από πολλούς ως ένα από τα καλύτερα άλμπουμ του θρυλικού συγκροτήματος (και όχι μόνο), ενώ το εξώφυλλό του είναι ένα από τα διασημότερα εξώφυλλα δίσκων όλων των εποχών. Την παραγωγή και την ενορχήστρωση επιμελήθηκε ο George Martin (Apple Records) ενώ υπεύθυνοι ήχου (sound engeneering) υπήρξαν ο Geoff Emerick με βοηθό τον (γνωστό) Alan Parsons. Όμως εδώ δεν θα μας απασχολήσει το μουσικό κομμάτι του Abbey Road αλλά το διάσημο εξώφυλλό του και οι παράξενες ιστορίες που κρύβονται πίσω από αυτό. Σύμφωνα με τον Geoff Emerick «...κάποια στιγμή υπήρξε η σκέψη το άλμπουμ να ονομαστεί Everest (από την μάρκα τσιγάρων που κάπνιζα εκείνη την εποχή) ...». Μάλιστα είχε βρεθεί και το concept του εξωφύλλου με μια φωτογράφηση των σκαθαριών στα Ιμαλάια. Ευτυχώς όμως οι Beatles αποφάσισαν να αλλάξουν το τίτλο σε Abbey Road (από τον δρόμο στον οποίο βρίσκεται το πασίγνωστο πλέον στούντιο ηχογραφήσεων) δίνοντας μας (άθελά τους??) μια από τις πιο παράξενες ιστορίες μουσικής τρέλας όλων των εποχών. Επιμελητής του εξώφύλλου ήταν ο John Kosh (Apple Records) ενώ την περιβόητη φωτογραφία τράβηξε στις 8 Αυγούστου 1969 ο Iain Macmillan έχοντας στην διάθεσή του μόνο 10 λεπτά!!! Η φωτογραφία στο εξώφυλλο δείχνει τα σκαθάρια να διασχίζουν μια διάβαση (την διασημότερη ίσως πλέον του κόσμου). Πρώτος ο Lennon φορώντας λευκό κουστούμι, ακολουθεί ο Starr στα μαύρα, ο McCartney επίσης με κουστούμι ενώ ο Harrison είναι ο μοναδικός που φορά τζιν. Παρατηρώντας κανείς το εξώφυλλο μπορεί να διαπιστώσει ότι ο McCartney είναι ξυπόλυτος, έχει διαφορετικό βηματισμό από τους άλλους τρεις και επιπλέον κρατά ένα τσιγάρο στο δεξί του χέρι παρόλο αριστερόχειρας. Επίσης αριστερά υπάρχει ένας σκαραβαίος παρκαρισμένος (ο οποίος ανήκε σε κάτοικο της περιοχής), ενώ δεξιά στο πεζοδρόμιο και δίπλα από ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας στέκεται ένας περαστικός αμερικάνος τουρίστας (Paul Cole) ο οποίος αγνοούσε την συμμετοχή του στην περίφημη φωτογραφία μέχρι που είδε το εξώφυλλο του δίσκου. Τώρα τι σημασία έχουν αυτές οι λεπτομέρειες?? Μεγάλη αν διαβάσετε την συνέχεια της ιστορίας.

Όλα ξεκίνησαν στις 12 Οκτωβρίου του 1969 όταν ο ραδιοφωνικός παραγωγός Russ Gibb (στο WKNR-FM του Μίσιγκαν) δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από κάποιον που συστήθηκε ως Tom (αργότερα αναγνωρίστηκε ως Tom Zarski) και ο οποίος ανακοίνωσε πως ο Paul McCartney ήταν νεκρός, ζητώντας από τον Gibb να παίξει ανάποδα το Revolution 9 από το White Album. O Gibb (και πολλοί άλλοι μετά) ισχυρίστηκε πως άκουσε «Turn me on, dead man, turn me on, dead man, and turn me on, dead man ». Αυτό ήταν. Το «νέο» πήρε τεράστιες διαστάσεις και διαδόθηκε παντού μέσα σε ελάχιστο χρόνο και από ψίθυρος έγινε βοή (και φυσικά ο Gibb και ο σταθμός έγιναν διάσημοι). Η ιστορία (που στην ουσία κατασκεύασαν οι οπαδοί του γκρουπ) θέλει τον McCartney να έχει σκοτωθεί την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου του 1966 όταν μετά από έναν καβγά με τους υπόλοιπους (τότε δούλευαν στο υλικό του Sgt Pepper's Lonely Hearts Club) πήρε το αυτοκίνητό του (Austin-Healey) έφυγε και στον δρόμο σκοτώθηκε. Το ατύχημα κρατήθηκε μυστικό με την συμβολή της αστυνομίας, του γκρουπ, της εταιρίας κλπ. Οι υπόλοιποι Beatles θέλοντας να καλύψουν το γεγονός (συμβολαία, εμφανίσεις κλπ) αντικατέστησαν τον Paul με τον William Shears Campbell, νικητή ενός διαγωνισμού για σωσίες του McCartney, από το Οντάριο. Πολλοί ισχυρίζονται ότι η ομοιότητα ναι μεν ήταν καταπληκτική αλλά χρειάστηκαν και μερικές πλαστικές επεμβάσεις στις οποίες όμως ξέχασαν να διορθώσουν την ουλή στο πάνω χείλος του «νέου» McCartney. Ο Campbell κατά μερικούς λέγεται Billy Shears (όπως ο ηγέτης του Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band) ή William Sheppard (κατά το κομμάτι "The Continuing Story of Bungalow Bill"). Όλα αυτά έρχεται να τα «επιβεβαιώσει» σύμφωνα με τους υποστηρικτές της συνωμοσίας “Paul Is Dead” και το εξώφυλλο του Abbey.

Ο Lennon (πάντα σύμφωνα με τον μύθο) φορά λευκά ως θρησκευτικός ηγέτης, ο Starr φορά κουστούμι υπευθύνου γραφείου κηδειών, ο Harrison τζιν σαν εργάτης διάνοιξης τάφων ενώ ο McCartney είναι ξυπόλυτος διότι δεν χρειάζεται πλέον παπούτσια (είναι νεκρός). Το αυτοκίνητο της αστυνομίας αντιπροσωπεύει την κάλυψη που οι αρχές παρείχαν στο γεγονός ενώ οι πινακίδες του Volkswagen Beetle (LMW 281F) υποδηλώνουν ότι ο McCartney θα ήταν 28 (28IF) αν ζούσε τον καιρό του Abbey Road και ότι η Linda πενθεί (LMW - Linda McCartney Weeps). Oι πινακίδες του αυτοκινήτου κλάπηκαν μετά την κυκλοφόρία του άλμπουμ ενώ το ίδιο πουλήθηκε σε δημοπρασία το 1986 και τώρα βρίσκεται στ μουσείο Autostadt στο Wolfsburg της Γερμανίας.

Στο οπισθόφυλλο του άλμπουμ υπάρχουν δίπλα από το σχηματισμένο Βeatles οκτώ βούλες οι οποίες ενωμένες φτιάχνουν ένα τρία όσοι και τα εναπομείναντα σκαθάρια μετά τον θάνατο του Paul και επίσης μια ρωγμή στο τέλος της λέξης (Beatles) και δεξιά της φαίνεται αχνά ένα κρανίο. Η γυναικεία μορφή που περπατά υποτίθεται ότι είναι η Jane Asher φιλενάδα του McCartney την εποχή του ατυχήματος και στον ώμο της (θα πρέπει να) βλέπουμε την φιγούρα του εκλιπόντος. Οι οπαδοί του γκρουπ πιάστηκαν σε στίχους από διάφορα κομμάτια των Beatles για να στηρίξουν την θεωρία τους όπως ( «Τετάρτη πρωί στις 5 η ώρα καθώς η ημέρα αρχίζει» από το "She's Leaving Home", από τον ήχο συντριβής αυτοκινήτων ακούγεται στο "Revolution 9", «Τα έγγραφα πρωινού Τετάρτης δεν ήρθαν» από το Lady Madonna" κλπ). Και όπως είναι φυσικό έχουνε γραφτεί πολλά βιβλία για το όλο θέμα ενώ υπάρχουν και οι αντίστοιχες σελίδες στο ιντερνετ. Επανερχόμενοι στο Abbey Road να πούμε ότι την διάσημη διάβαση χρησιμοποίησαν και άλλα γκρουπ στα εξώφυλλά τους όπως οι Red Hot Chili Peppers στο The Abbey Road E.P, οι The Rutles' με την παρωδία Shabby Road καθώς και ο ίδιος ο McCartney στο άλμπουμ τους Paul is Alive θέλοντας να διακωμωδήσει την όλη θεωρία κ.α.

Ιστορίες συνομοσίας?? Ένα υπέροχο διαφημιστικό κόλπο?? Ιστορία μουσικής τρέλας φτιαγμένη από τους fan του συγκροτήματος?? Τι να πει κανείς?? Εμέις ξέρουμε ότι πρόσφατα ο Sir Paul McCartney κυκλοφόρησε νεο άλμπουμ με τίτλο Good Evening New York City με υλικό χογραφηνένο ζωντανά στο City Fields της Νέας Υόρκης. Αυτά!! Εσείς τι λέτε??

2 σχόλια:

ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ είπε...

KONOMES STHN MOYSIKH ,
DEN SYGXOROYNTE ,
APO ENAN APLO AKROATH !
XAXAXAXAXAXAXAXAXA........
KALO MHNA FILE GIOYS..........

Giousurum είπε...

@ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ
οι κονομες ειναι παντου και παντα:(:(
δυστυχως!!!
Καλο μηνα και σε εσένα!!!