Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Η ώρα της γης -ένα ακόμη περιβαλλοντικό happening (?)- και μια πραγματικά Unplugged μουσική συνάντηση...(διπλό post)

Ας αρχίσουμε από τα ευχάριστα και μετά ας περάσουμε στην "γκρίνια" όπως και να την εννοεί ο καθένας μας. Το Σάββατο λοιποόν 28 Μαρτίου από τις 8.00 το βράδυ το Bios συνθέτει μια άκρως οικολογική βραδιά σβήνοντας όχι μόνο τα φώτα αλλά και τους ηλεκτρονικούς ήχους. Συγκροτήματα από την ανεξάρτητη ελληνική μουσική σκηνή παίζουν live υπό το φως των κεριών σε μια βραδιά, που θα σας μείνει αξέχαστη! Συγκεντρώνοντας την ανεξάρτητη ελληνική μουσική σκηνή, με ονόματα όπως:
The Boy, Palindrome, Βolek, Felizol, Callas & Calassetes, Zebra tracks, Lumiere brothers, Wild Honey, Lolek, My wet Calvin, Monika, Exposed by observers, Lepaz,
παίζει χωρίς καθόλου ηλεκτρικό ρεύμα (unplugged) για ένα ολόκληρο βράδυ υπό το φως των κεριών. Ανάμεσα από τις συναυλίες θα γίνονται dj sets με αμερικάνικους δίσκους twist και κλασσική μουσική από κουρδιστούς φωνογράφους (phonograph sets).Η νύχτα για την ώρα της γης προσκαλεί όλους τους μουσικά, οικολογικά και γενικότερα ευαισθητοποιούμενους κατοίκους της πόλης να ενεργοποιηθούν υπέρ της γης και να συντονιστούν ενάντια στις κλιματικές αλλαγές!. Από ότι καταλαβαίνετε μιλάμε για μια φοβερή βραδυά από αυτές που ο καθένας μας θα ήθελε να είναι παρόν. Όσοι πισοτί λοιπόν προσέλθετε και δεν θα χάσετε. Όσο για τους "άπιστους" αυτούς δηλαδή που δεν είναι της ελληνικής αγγλόφωνης σκηνής το προσκλητήριο ισχύει εις διπλούν. Ελάτε και θα δείτε ότι μπορέι να αλλαξοπιστήσετε!!! Με άλλα λό΄για όσοι μπορείτε μην χάσετε αυτή την βραδυά!!! Σάββατο 28 Μαρτίου, Ώρα έναρξης: 20.00, Διάρκεια: όλο το βράδυ, Είσοδος ελεύθερη !!!

(ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ)

Και ερχόμαστε στο θέμα την ώρας της γης. Η ώρα λέει της γης πλησιάζει. Αύριο -Σάββατο 28.03.2009- και για μια ώρα (20.30 - 21.30) η wwf μας καλεί να κλείσουμε όλα τα φώτα (και προφανώς τις ηλεκτρικές συσκευές κλπ κλπ) συμμετέχοντας στην παγκόσμια αυτή διαμαρτυρία για τις κλιματικές αλλαγές. (δείτε εδώ τον σχετικό ιστότοπο)!! Φυσικά τα blogs και το facebook έχουνε πάρει φωτιά. Χιλιάδες γραμμές γιατί πρέπει ή γιατί δεν πρέπει να συμμετέχουμε στην ώρα της γής. Κάντε εκείνο, κάντε το άλλο κλπ κλπ. Δεν ξέρω γιατί αλλά το πρώτο πράγμα που ήρθε στο μυαλό μας ακούγοντας όλα αυτά είναι το βράδυ της πρωτοχρονιάς. Ναι εκείνο το μεγάλο happening όπου κόσμος και κοσμάκης μαζεύετε σε πλατείες για να γιορτάσει την αλλαγή του χρόνου, και ο "τοπικός άρχοντας" φουσκώνει από υπερηφάνεια αναβοσβήνοντας τα φώτα!!! Το ίδιο φυσικά κάνουν(με) και όλοι όσοι παραμένουν στις οικίες τους!! Κάτι τέτιο προβλέπεται να γίνεται και τώρα. Όλοι θα κλείσουν(με) τα φώτα και θα τρέξουν(με) στις βεράντες για να δούμε το "υπέροχο" θέμα της σκοτεινής πολιτείας μας. Και όταν τα φώτα θα ξανανάψουν φυσικά εμείς θα είμαστε και πάλι στο μπαλκόνι να δούμε της (επανα)φωταγώγηση της!! ΚΑι από την άλλοι κάποιοι άλλοι ( στις ιδιωτικές συζητήσεις ή ακόμη και να βγαίνουν στα κανάλια και να τους βρίζουν κριτικάρουν κλπ).

Είναι ακόμη μια φορά που το οι "δράσεις" για το περιβάλλον γίνονται το επίκεντρο των ειδήσεων και των συζητήσεων. Το ίδιο όμως το περιβάλλον να δούμε πότε θα γίνει το πραγματικό επίκεντρο δράσεων!! ΚΑι μέσα σε όλη αυτή την συζήτηση κλπ να και το μεγάλο νέο .Η Ελλάδα λέει είναι πρώτη σε συμμετοχές στο παγκόσμια αυτή (αντι)δραση!! Και να τα πανηγύρια και οι διθυραμβικοί για τον Έλληνα που είναι περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένος και συμμετέχει και νοιάζετε κλπ κλπ κλπ. Όπως στην Eurovision ένα πράγμα. Βγήκαμε στους δρόμους με σημαίες να πανηγυρίσουμε που η χώρα μας ήρθε "πρώτη" στο μουσικό πανηγύρι της Ευρώπης!! Εμ , πανηγύρι είναι!! Ποιος θα έπρεπε να είναι κάθε χρόνο το φαβορί ε?? Έτσι και τώρα. Πρώτοι εμείς. Τελευταίοι και καταϊδρωμένη οι άλλοι π.χ Σκανδιναβία που έχουν και το λόμπι στην γιουρουβίζιον και μας "στερούν" κάθε χρόνο την πρωτιά γιατί αλληλο-ψηφίζονται κλπ κλπ κλπ!! Εμ βέβαια. Που να ξέρουν οι Σκανδιναβοί από προστασία περιβάλλοντος και περιβαλλοντική συνείδηση και τέτοια??? Ενώ εμείς ε?? Περιβάλλον πρώτα από όλα και μετά τα υπόλοιπα.

Εμείς απλώς περιμένουμε να πληροφορήσει κάποιος όλους αυτούς που βρήκανε ακόμη μια αφορμή για πανηγυρίσουν για την Ελλάδα, για το τι κάνει η χώρα αυτή για το περιβάλλον. Ποιες είναι οι δεσμεύσεις μας εκ του πρωτοκόλλου του ΚΥΟΤΟ και σε ποιό σημείο βρισκόμαστε!!! Μήπως, λέμε μήπως, δεν υπάρχει περίπτωση όχι μόνο να επιτύχουμε τις υποχρεώσεις μας αυτές (που ναι μπορεί να μην είναι αρκετοί για το περιβάλλον αλλά είναι πιο σημαντικοί ως στόχοι από την ώρα της γης) αλλά ούτε καν να τους πλησιάσουμε ή να τους δούμε με κυάλια???Ποιός θα το κάνει αυτό?? Εμείς?? Εσείς?? Οι άλλοι ως συνήθως?? ΤΙ να λέμε τώρα?? Εδώ πλησιάζει και η γιουροβίζιον. Με αυτά θα ασχολούμαστε τώρα?? ε??? Ο καθένας μας μπορεί να έχει διαμορφώσει την γνώμη του για την ώρα της γης!! Η αλήθεια είναι ότι χρειάζονται πιο μεγάλες και θαρραλέες αποφάσεις για το περιβάλλον και όχι μόνο happenings κλπ. Ναι, ας κλείσουμε σήμερα τα φώτα μας αλλά όχι μόνο για μια ώρα. Για μια ολόκληρη ημέρα. Όχι μόνο σήμερα ή στην παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος. Κάθε εβδομάδα. Ας μην αφήνουμε κάθε ημέρα ανοικτά τα φώτα που δεν χρειαζόμαστε και ας επιτέλους ρυθμίσουμε σωστά τον θερμοστάτη της θέρμανσης και όχι στους 25 βαθμούς!!! Ας μάθουμε να ανακυκλώνουμε και όχι να αγοράζουμε 5κιλες εφημερίδες κάθε κυριακή και να τις πετάμε στα σκουπίδια. Ας μην παίρνομαι το αυτοκίνητο μας για αποστάσεις 100-500 μέτρων και μετά ας κάνουμε και οικολογικά happenings!!!! Όχι ότι δεν είναι κάτι η όλη αυτή κίνηση αλλά αν μείνουμε εκεί δεν κάνουμε τίποτα δεν κερδίσαμε τίποτα. Ας την δούμε σαν μια πραγματική ευκαιρία περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης μας και όχι μια ευκαιρία για "τρομερές" φωτογραφίες και πυροτεχνήματα. Γιατί όταν θα ξανανάψουμε τα φώτα, η αλήθεια είναι ότι θα πάρουμε τα μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα μας και θα πάμε βόλτα για διασκέδαση. Ας θυμηθούμε την Πάρνηθα, την Ηλεία και το τι έγινε μόλις απομακρυνθήκανε τα φώτα της δημοσιότητας!! Ποιος όμως τα θυμάται όλα αυτά?? Ποιος από εμάς απαίτησε να γίνει κάτι??? Μόνο στην αρχή φωνάξαμε, διαδηλώσαμε και μετά??? Μετά τί??? Συμμετείχαμε σε δράσεις αποκατάστασης και προστασίας του «έρμου» του περιβάλλοντος?? Γίναμε πιο «φιλικοί» χρήστες του πλανήτη?? Γιατί χρήστες του είμαστε και όχι ιδιοκτήτες του. Μην το ξεχνάμε αυτό!!! Ας σταματήσουμε όμως εδώ γιατί μπορεί να γράφουμε για ώρες και ημέρες αλλά και πάλι δεν θα γίνει τίποτα αν ο καθένας μας δεν αναλάβει πλήρως τις ευθύνες του έναντι του περιβάλλοντος. Και φυσικά να απαιτήσουμε από τους (άντε μην πούμε τίποτα βαρύ) κυβερνώντες να ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΝΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ. Καλό σας βράδυ!!! (Τελικά δεν την αποφύγαμε την γκρίνια ε??? )

5 σχόλια:

VKP είπε...

Συνεπώς, λέω εγώ, η συμπεριφορά μας δε θα πρέπει να κατευθύνεται στον σκοπό της αποτροπής της κλιματικής αλλαγής και μόνο (η θεωρία πάνω στην οποία βασίζεται αμφισβητείται ευρέως), αλλά γενικότερα στον τρόπο με τον οποίο οικειοποιούματε τον περιβάλλοντα χώρο. Αλλά εδώ είμαστε έτοιμοι να φάμε ο ένας τον άλλο για μια θέση εργασίας του π... και θα σεβαστούμε το περιβάλλον. Όχι, θα το φάμε κι αυτό.

zalmoxis είπε...

...και αφού ξαναανάψαμε στις 21:30 τα φώτα, καβαλήσαμε το 4x4 να πάμε στην Ομόνοια για εφημερίδες, πετάξαμε ερχόμενοι τα νάυλον και τα διαφημιστικά τους στο δρόμο να μην πιάνουν χώρο, πετάξαμε ακόμη και το μισό σουβλάκι που περίσσεψε, όχι στο δρόμο,είμαστε πολιτισμένοι, αλλά σε ένα μπλε κάδο 'κει πέρα (της ανακύκλωσης ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων...) βγάλαμε τον σκύλο βόλτα να "τα αφήσει" στο απέναντι πεζοδρόμιο, αδειάσαμε τα καμένα λάδια από το τηγάνι στο νεροχύτη για να φτιάξουμε παϊδάκια και κοιμηθήκαμε περήφανοι που κάναμε το οικολογικό μας καθήκον.
Τη Δευτέρα ο καλός φίλος της οικολογίας Κακλαμάνης ως δήμαρχος, οι πρέσβειρες καλής θελήσεως και ο ΠρωτοκόλλοΤοκυοφάγος Σουφλιάς ως αρμόδιος επί της οικολογίας θέματα υπουργός, θα μας δώσουν δημόσια τα συχαρίκια. Έτσι είμαστε εμείς οι Έλληνες! Άμα θέλουμε, "ενωμένοι", όλα τα μπορούμε!

Και του χρόνου!

Giousurum είπε...

@VKP
i alitheia einai oti yparxei i legomeni omada ton skeptikiston oso afora tis klmatikes alalges kai tis epiptoseis tis ston planitis mas...amfisvitoun tin vasiki theoria (anthropogeneis drastiriotites kai klimatikes alalges klp)...Omos edo kai liga xronia akomi kai autoi deixnoun na exoun peistei oti o anthropos exei epivarinei to fainomeno to themrolkipiou kai oti i auxisi tis thermokrasias einai sxedon sigouri..ekei pou exoune tora antiriseis einai sto poso telika th anevei i thermokrasia..allo mia auxisi tis taxis tou enos vathmou kai alli mia ton 6 vathmon...episis min xehname oti oi perissoteroi ek ton skeptikiston proerxonai ή kataligoun se etereies opos i exxon valdez, kai allies petrelaioparaogigikes etereies..

emeis opos sosta les tha prepei na alalxoume (o kathenas xehotista kai oloi mazi) ton tropo pou antimetopizoume kai drastiropoioumaste mesa sto perivallon...den mas akikei eimaste xristes tou kai malista parodikoi xristes tou...

alla opos episis episimaeineis..edo trome o enas ton allon (stin xora mas perisstoereo) gia mia thesoula...tha kolosoume sto perivallon???


@zalmoxis
tio allo na prodstheso..mas vriskeis apolyta symfonous...kai min xahname oti i politeia exei epigothei se enan agona na mas peisei oti oso afora sto perivallon ola vainoun kalos..eimaste mesa stous stoxous mas p.x tou kyoto klp klp klp...
an mas analysoume omos kai to systima metriseis ton rypon kai tis paragogis energreias pou akolouthoiune kai meta as sizitisoume...

apla na proteinoume na psaxei kapoios tis ektheseis tou asteroskopeiou athinon sxetika me tin energeiaki kai perivallontiki katastasi tis xoras kai tis peorvlepseis ton eidikon oso afora stous stoxous tou kyoto..to opoio eppanaamvnoume oti den einai napakeia kai einai idi xeparasmeno kai den einai arketo kai to perivallon...


kali kyriaki se olous...

musicbug είπε...

Symfwnw se polla, edw kai kairo mas ginete plysi egkefalou apo pantou, akouw-vlepw-diavazw synexeia gia to Earth hour mexri pou eipa ante g... (sorry), les kai meta afou kleisoume ta fwta de tha epanelthoume stis klasikes mas sinitheies kai ksafnika th'arxisoume na skeftomaste to perivallon. Prepei kathimerina me ton enan i ton allo tropo na kanoume mikra kai megala pragmata pou tah voithisoun.
Emena pantws san event mou fanike, kai ontws san paramoni prwtoxronias:-)
Kalimera kai kali vdomada

Giousurum είπε...

@musicbug
den xreiazontai sorry re bug...mono i kathimerini enasxolisi me tin prostasia tou perivallontos mporei na vgalei kati..ola ta alla einai imimetra kai alla logia na agapiomaste...

kalo apogeuma...