Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008

Ο Richard P. Feynman, το CERN και μια παρτίδα σκάκι...

Αρχές Σεπτέμβρη και λίγο μετά την μεγάλη επιστροφή από τις όποιες διακοπές μας διαβάσαμε και ακούσαμε για το πολυ-αναμενόμενο, πολυ-συζητημένο, πολυδιαφημισμένο πολύ -πείραμα στον επιταχυντή LHC (Large Hardon Collider) του CERN. Κάποιοι υποστήριξαν ότι πλησιάζει το τέλος του κόσμου, άλλοι ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και ότι όλα είναι ελεγχόμενα. Πόσες και πόσες συζητήσεις δεν έγιναν σε τηλεοπτικές, ραδιοφωνικές εκπομπές για την θεολογική πλευρά του θέματος. Πόσο θα επηρεάσει το πείραμα και τα αποτελέσματά του τις όποιες θρησκευτικές αντιλήψεις μας για την γέννηση του σύμπαντος. Πόσοι και πόσοι σχετικοί και άσχετοι δεν παρέλασαν από κανάλια και σταθμούς αναλύοντας (σε βάθος πάντα) το πείραμα και τις θεωρίες δημιουργίας του σύμπαντος. Πόση μελάνι δεν αναλώθηκε σε άρθρα εφημερίδων. Ξαφνικά όλοι μας γίναμε πυρηνικοί φυσικοί και με ύφος αναλύαμε τα υπέρ και τα κατά του όλου εγχειρήματος. Πόσοι δεν ένιωσαν (τι να πεις???) «περήφανοι» όταν έσκασε η είδηση ότι Έλληνες χάκερ "έσπασαν" τα συστήματα ασφαλείας στο δίκτυο υπολογιστών του CERN. Τι για μαύρες τρύπες που θα καταπιούν το σύμπαν, τι για την ανακάλυψη της γενεσιουργικής ουσίας του σύμπαντος, του σωματιδίου του θεού ακούσσαμε, και τι να πρώτοθυμηθούμε. Πόσα και πόσα σχόλια δεν αναρτήθηκαν σε εκατομμύρια blogs ανα τον κόσμο. Ανάμεσα στις ενδιαφέρουσες αναρτήσεις στα Ελληνικά blogs που εμείς συγκρατήσαμε είναι και της φίλης ange-ta. Διαβάστε την και συνεχίζουμε. Η αλήθεια φυσικά είναι ότι έγιναν και σοβαρές προσπάθειες ανάλυσης του θέματος από γνώστες του θέματος και όχι από «επιστήμονες» που αγνοούν την βασική φυσική. Και μια ωραία πρωία τελικά το πείραμα λόγω τεχνικών προβλημάτων αναβλήθηκε για τις αρχές της ερχόμενης άνοιξης.

Αυτό που εμάς έρχεται στο μυαλό κάθε φορά που ακούμε ή διαβάζουμε αναλύσεις για την προέλευση του σύμπαντος και τους νόμους διέπουν την όποια δραστηριότητα σε αυτό είναι ένα καταπληκτικό κατά την άποψή μας κομμάτι από τις περίφημες διαλέξεις του Richard Feynman. Είναι από την σειρά με τις διαλέξεις του κατά την περίοδο 1961-1964 στο Calech και συγκεκριμένα από το βιβλίο «Έξι εύκολα κομμάτια». Είναι η δεύτερη διάλεξη του μεγάλου δασκάλου με θέμα την βασική φυσική. Απολαύστε το απόσπασμα και θαυμάστε τον τρόπο διδασκαλίας του Feynman και σας παρακαλούμε μην συγκρίνεται με τους αντίστοιχους τρόπους των δικών σας δασκάλων και καθηγητών!!!


«....Τι ακριβώς εννοούμε όταν λέμε ότι “κατανοούμε” κάτι; Μπορούμε να φανταστούμε πως τούτη η περίπλοκη διάταξη κινούμενων πραγμάτων που συνθέτουν ότι ονομάζουμε “κόσμο” μοιάζει με μια μεγάλη παρτίδα σκάκι μεταξύ των θεών, και πως εμείς είμαστε οι θεατές του παιχνιδιού. Δεν γνωρίζουμε τους κανόνες του παιχνιδιού, το μόνο που μας επιτρέπεται είναι να το παρακολουθούμε. Φυσικά, αν το παρατηρούμε για αρκετό καιρό, ίσως τελικά να ανακαλύψουμε ορισμένους από τους κανόνες του. Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι αυτό που εννοούμε βασική φυσική. Ωστόσο, ακόμη και αν γνωρίζουμε όλους τους κανόνες, ίσως να μην ήμασταν σε θέση να κατανοήσουμε για ποιό λόγο εκτελείται ένα άνοιγμα., μια συγκεκριμένη κίνηση, απλώς και μόνο επειδή κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικό πολύπλοκο και η νόησή μας περιορισμένη. Αν παίζετε σκάκι, θα γνωρίζετε ότι, παρόλο που είναι εύκολο να μάθεις όλους τους κανόνες, συχνά είναι πολύ δύσκολο να επιλέξεις τη σωστή κίνηση ή να καταλάβεις γιατί ένας παίκτης κινήθηκε με έναν συγκεκριμένο τρόπο . Έτσι συμβαίνει και στη φύση, αν και σε μεγαλύτερο βαθμό’ ωστόσο είναι πιθανό να μπορέσουμε τουλάχιστον να ανακαλύψουμε όλους τους κανόνες. (Κάπου κάπου γίνεται κάποια κίνηση -ας πούμε ένα ροκέ- την οποία εξακολουθούμε να μην καταλαβαίνουμε.) Και πέρα από το γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε ακόμη όλους τους κανόνες, οι εξηγήσεις που ουσιαστικά μπορούμε να δώσουμε μέσω των κανόνων είναι πολύ περιορισμένες’ όλες σχεδόν οι καταστάσεις εμφανίζονται τόσο πολύπλοκες που δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε τη ροή του παιχνιδιού μέσω των κανόνων- πόσο μάλλον να διακρίνουμε τι πρόκειται να συμβεί στη συνέχεια. Επομένως, πρέπει να περιοριστούμε στα πιο βασικά ερωτήματα που αφορούν τους κανόνες του παιχνιδιού. Αν γνωρίζουμε τους κανόνες, θεωρούμε ότι «κατανοούμε» τον κόσμο...»

Η διαλεξη συνεχίζει με εκπληκτικής "ομορφιάς" παραδείγματα για τους τρόπους που μπορούμε να κρίνουμε αν οι κανόνες που εικάζουμε είναι όντως σωστοί. Σε μια επόμενη ανάρτηση ίσως δούμε ακόμα ένα απόσπασμα της εν λόγο διάλεξης. Καλό σας βράδυ.

περισσότερες πληροφορίες και πηγές για το CERN

http://el.wikipedia.org/wiki/CERN
http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=34769560
http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathciv_1_08/09/2008_247352

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=50889
http://www.skai.gr/master_story.php?id=93653

17 σχόλια:

Μιχάλης Τσαντίλας είπε...

Καλημέρα! Δεν έχω παρακολουθήσει τον Feynman αλλά το απόσπασμα που παραθέτεις είναι ενδιαφέρον. Φτάνει βέβαια να μην παίρνει τις μετρητοίς φράσεις όπως "παρτίδα των θεών" και βγάζει γρήγορα συμπεράσματα.

ange-ta είπε...

Παρατηρεί κανείς με πόση ευκολία μεγάλα μυαλά σαν του Feynman, αποκαλύπτονται μπροστά στο μεγαλείο της Γνώσης με Γ κεφαλαίο και πόσο οι σημερινές μετριότητες κοκορευονται για την ημιμάθεια τους και νομίζουν οι ανόητοι ότι όλα είναι δυνατά, όλα μπορούμε να τα δοκιμάζουμε, αρκει να υπόσχονται λεφτα και δόξα.
Δυστυχώς οι καλοί επιστημονες είναι λίγοι, αλλα σαν τον Feynman ελάχιστοι.

ange-ta είπε...

ευχαριστώ για το λίνκ!!!

Giousurum είπε...

@Μιχάλης Τσαντίλας
file Mixali, otan o feynman mila gia partida anamesa stous theous kata pasa pithanotita enoei tous theous tous sympantos....Diladi tis dynameis pou einai kyriarxes sto sympan kai diepoyn tin proeia tou... Yparxei episis se ena allo vivlio tou Feynman ena kommati me thema thriskeia kai epistimi...Axizei na to diavasei kaneis...


@ange-ta
Einai pragmati yperoxos o tropos me ton opoio o Feynman didaske...An kai polles fores to apefeyge gia na asxolithei me tis argasies tou kai ta peiramata tou...An thymamai kala sto Clatech didaxe ton asilipto arithmo ton 35-36 diafoeretikon proptyxiakon kai metaptyxiakon mathimatin...Tin stigmi pou edo o katha "kahigitis" kathetai se ena mathima kai ena ergastirio kai tis perissoteres fores to mathima to kanoun oi meteptyxiakoi tou foitites...Alli megali kouventa auti..Oso gia to link tha eprepe na se enimeroso (opos kano se kathena pou anafero sta post) alla epeidi anartithike arga xtes (ximeromata simera) eipa na to kano simera to apogeuma alla me prolaves...

aKanonisti είπε...

Εγώ παλι...θέλω να σχολιάσω τον δικό σου τρόπο παρουσίασης...
και... για ακόμα μια φορα.. είναι άψογος...
:-)))
Οσο αφορά τον τρόπο διδασκαλίας και παρουσίασης του επιστημονικού έργου... ένα θέλω να πω... σε μία έκθεση που μας πήγαν με το σχολείο.. παρουσιαζόταν το Cern.. και η δουλεια του...
Για 3 χρόνια ονειρευόμουν να γίνω φυσικός και να δουλέψω εκει...
Παιζει τεράστιο ρόλο στην εκπαιδευτική διαδικασία η απλή αλλά ουσιαστική παρουσίαση...
:-)))

ange-ta είπε...

den chriazetai na zitisis adia. Timi mou kanis

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα! Άψογη παρουσίαση!

Ο Richard Feynman λοιπόν, το CERN και το σκάκι: αν μη τι άλλο, μια καλή αφορμή και για... πανεθνική ψυχανάλυση.

"...Πόσοι δεν ένιωσαν (τι να πεις???) «περήφανοι» όταν έσκασε η είδηση ότι Έλληνες χάκερ "έσπασαν" τα συστήματα ασφαλείας στο δίκτυο υπολογιστών του CERN...".

Μα "ο Έλληνας" (έτσι γενικά, με τις όποιες ελάχιστες εξαιρέσεις) δεν είναι πια ικανός να συνθέσει, να δημιουργήσει.. Μόνο να καταστρέψεικαι να μαγαρίσει. Δεν μπορεί να κάνει τον γύρο του κόσμου πάνω σε ένα ποοδήλατο διότι είναι μονόχνωτος και δεν θέλει γύρο του κόσμου, διότι αισθάνεται "ψυχολογικά υπέρβαρος" για να καβαλήσει ποδήλατο και διότι είναι γελοιωδώς νεόπλουτος για να κάνει τον γύρο με ποδήλατο και όχι με 4Χ4. Οπότε, τί του μένει; Να "φάει" στην Εθνική τον 70χρονο Βρετανό ποδηλάτη Ίαν Χίμπελ, τον "Μάρκο Πόλο με το ποδήλατο" που χαλάει την πιάτσα του μέτρου των μετριοτήτων.
Έχουμε επιστήμονες για CERN? Όχι βέβαια! Για μαγκιά, εηυπνάδα, χακεριά, πρώτοι! Γιούπυυυ! Μπήκαμε στα κομπιούτερς των αλλωνώνε, ζωγραφίσαμε γκράφιτι πάνω στα αρχαία, άντε να γκρεμίσουμε με ρημότ κοντρόλ και τη γέφυρα στο Ρίο να δείξουμε πόσο... "σπορτμπίλύδες" είμαστε!!


"...Απολαύστε το απόσπασμα και θαυμάστε τον τρόπο διδασκαλίας του Feynman και σας παρακαλούμε μην συγκρίνεται με τους αντίστοιχους τρόπους των δικών σας δασκάλων και καθηγητών!!!"

Εδώ τα είπες όλα...

Τελικά δεν είναι εύκολο να συμεράνει κάποιος αν πρόκειται για παρτίδα σκάκι με κανόνες ή για ένα παιδιάστικο παιχνίδι με ζαβολιές, με ευρηματικές κατεργαριές και με κάποια ιδιαίτερη έλλειψη κανόνων...

Giousurum είπε...

@aKanonisti
eyxaristo alla ola ta bravo prepei na pane ston Feynman...
Ola ta paidia kai oi efivoi synarpazontai apo tin diadikasia anakalypsis ton arxon toy symptantos dioti den noeitai gia autous na min mporoun na katalavoun ή na min xeroun ton topo leitourgias tou otidipote...Etsi polloi einai autoi pou goitevontai kai theloun na ginoun pyrinikoi fysikoi as poume...
Prepei na diavaseis kai ta apomena kommatia tis dialexis autis...Yperoxa exisou...Theloume na ta anartisoume kapoia stigmi.

@ange-ta
thanx..alla den to vlepo os apodosi timon alla eilikrini parousiasi enos omorfou kai endiaferontos blog...


@zalmoxis
opos panta me ousiastika sxolia pou pane tin sizitisi pio pera...
Exeis dikio otan les oti exoume kantantisei laos pou den koita na ftiaxei alla na xalasei, na peirazxei na...na..na...Ola ektos tis dimiourgikis diadikasias..
Auta isxyoun gia tin syntriptiki pleiopsifia ton gigenon politon aytis tis xoras..
Tora pistevoume oti kapoioi ellines epistimones tha mporousan na ergastoun (kai kapooi to kanoun) se megala project opos p.x to CERN...Alla akoma kai se autin tin periptosi tha prepei na afisoume tis gnostes mas korones peri ton Ellinon pou diaprepoun sto exoteriko kai eytyxos pou efugan gia ti edo tha pigenan xamenoi klp klp klp korones (makria apo emas!!!!!)
se olous autous ego apanto me to katapliktiko sou post

Έκθεση με θέμα «Η πατρίδα μου». Μοιάζει με τη δική σας;
http://zalmoxis.wordpress.com/2008/09/28/ekthesi-me-thema-i-patrida-mou-moiazei-me-ti-dikia-sas/

oso gia tin teleutaia sou protasi peri paixnidiou me ή xoris kanones na po oti eilikrina me provlimatise...kai mou efere sto myalo tin theoria tou xaous klp..Omos kai ekei yparxoun kanones pou allazoun kai metavalontai kai den mporeis na eisai sigouros gia tipota...

kalo apogeuma

Unknown είπε...

Γειά σου φίλε Γιουσουρούμ ο τύπος ο Feynman είναι υπερ της χαοτικής θεωρίας που διέπει την φύση.
Υπάρχουν 2 ειδών επιστημών οι χαοτικοί που λένε ότι τίποτα δεν μπορεί να εξηγηθεί εύκολα και οι λεγόμενοι πρακτικοί που θεωρούν ότι τα πάντα τα εξηγεί η επίστημη(είναι ενάντια στο πίστευε και μη ερέυνα)

Εγώ θα προτιμήσω την θεωρία του Feynman και του Hawkins την θεωρώ πιο κοντά στην αλήθεια, γιατί τίποτα δεν μπορεί να εξηγηθεί τόσο εύκολα, στο Σύμπαν, όλα είναι θέμα χάους και συμπαντικής αρμονίας.

Να είσαι καλά, σε περιμένω στο blog μου για κάποιο σχόλιο.

Giousurum είπε...

@Το παιδί της πλατείας
o feynman eixe (ektos tou xarismatos tis fysikis)kai to terastio xarisma tis didaskalias..oles tou oi dialexeis itan xarma aisthitikis, oso periergo feinete aauto gia tin diadaskalia dyskolon thematon fysikis...eixe ton tropo na parousiazei akoma kai to pio polyplkoka themata me ena idaitera diko tou kai filiko pros ton akroati tropo...Ean exeis xrono kai den to exeis diavasei tha proteina na pareis to vivlio tou me titlo "i xara tis anakalypsis"...kai fysika kai alla tou...:)

kalo vrady

Utopia είπε...

Ευτυχώς για μένα που δεν τα πάω και τόσο καλά με τη πυρηνική φυσική.Ούτε με το σκάκι.Για τους γύρω μου δεν ξέρω και δεν ανησυχώ.Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τις τέλειες εκφράσεις του καλουπωμένου κόσμου τους.
Μη με πιστέψεις.
Ακόμα κι αυτό το ενδιαφέρον μου φθαρμένο είναι...
;)

musicbug είπε...

Xamos exei ginei me ayto to thema, to syzitagame kai me tin parea mou tis proalles, de mporw na pw oti asxolithika kai para poly mias kai prospathw na zw to simera kai na mi me noiazei toso gia to mellon tis anthrwpotitas:-)
Kali vdomada

quartier libre είπε...

@ καλησπέρα.
πολύ καλό το θέμα !

akrat είπε...

Σπανίζου οι επιστήμονες τέτοιας μορφής και εμβέλειας

κοκκινη κισσα είπε...

πόσα χρόνια πίσω με γύρισες!!
η διπλωματική μου στήν πυρηνική έγινε πάνω στίς ταλαντώσεις τού νετρίνου(netrino oscillation)πάνω σε πείραμα πού γινόταν στό δοξασμένο CERN !!και φυσικά να συμπληρώσω ότι ο Feynman δέν είναι όπως πολύ σωστά λές μόνο,από τούς μεγαλύτερους φυσικούς τού αιώνα μας ,αλλά υπήρξε και ερασιτέχνης κατασκευαστής ηλεκτρονικών υπολογιστών,ερασιτέχνης ντραμίστας και ζωγράφος,άνθρωπος σεμνός γεμάτος χιούμορ χωρίς ίχνος ναρκισσισμού ,όπως λέγεται.να φανταστείς τα μαθήματα του "Lectures on physics"είχαν ζητηθεί το 1967 από τούς φυλακισμένους πολιτικούς κρατούμενους στίς φυλακές τής Αίγινας και είχαν προβληματίσει τότε τούς στρατοκράτες ,άν έπρεπε να τα εγκρίνουν ή όχι!!!
αυτά ,έτσι για τήν ίστορία...

πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση!!

spyros1000 είπε...

ΤΗΝ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΜΟΥ ΣΕ ΟΛΟΥΣ....

Ανώνυμος είπε...

чтобы добавлять свои статьи, обязательно ли регистрироватся?